Zastąp nimi ser. Mało kto w Polsce je zna, a obniżają cholesterol i bajecznie smakują. Wypróbuj!

Dodano:
Płatki drożdżowe Źródło: Shutterstock
Ten niepozorny produkt może całkowicie odmienić twoje potrawy. Obłędnie smakuje, a do tego jest naprawdę zdrowy. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojego jadłospisu i do jakich potraw dodać.

Większość Polaków niestety nie zdaje sobie sprawy z istnienia świetnego produktu, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Mowa o płatkach drożdżowych. To nie tylko doskonały dodatek do wielu potraw, ale również źródło cennych właściwości. Mają charakterystyczny, lekko serowy smak, dlatego często są wykorzystywane jako element potraw wegańskich i wegetariańskich (stanowią substytut sera). Też musisz ich spróbować.

Jakie właściwości mają płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe to przede wszystkim doskonałe źródło pełnowartościowego białka (mają go około 40–55 g na 100 g produktu). Oznacza to, że dostarcza dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Jest to bardzo ważne, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób, które w swojej diecie nie uwzględniają mięsa. Białko jest niezbędne między innymi do budowy i regeneracji mięśni. Wspiera również układ odpornościowy. Dodatkowo płatki drożdżowe są skarbnicą witamin z grupy B, które są kluczowe, by mogły zachodzić różne procesy metaboliczne. Redukują między innymi poziom „złego” cholesterolu LDL (konkretnie chodzi o witaminę B3, czyli niacynę).

To także cenne źródło błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit i prawidłowe trawienie. Zapewnia również dłuższe uczucie sytości. Płatki te są także bogate w cynk, wspierający układ odpornościowy. Zawierają też selen, czyli silny przeciwutleniacz. Chroni on komórki przed uszkodzeniami. Są także bogate w magnez i potas.

Jak wykorzystać płatki drożdżowe?

Takie płatki drożdżowe są dość wszechstronnym produktem, który wielu potrawom nada przyjemny, serowy posmak. Możesz je dorzucić między innymi do sałatek, makaronów i różnego rodzaju sosów. Doskonale sprawdzą się również do zup, ale też past kanapkowych. To jednak nie wszystko. Można je wymieszać z bułką tartą jako składnik panierki lub dodać do wegańskich kotletów. Ciekawym pomysłem jest też posypanie nimi zapiekanki lub pizzy, dzięki czemu uzyskasz smak zbliżony do parmezanu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...